събота, 2 май 2015 г.

Румъния/Трансилвания - част III (Брашов)

Пред нас е Брашов, едно от най-посещаваните места в Румъния.

Да не остане по-назад от Ръшнов и Брашов си има холивудски надпис
Местоположението на града е било доста стратегическо за времето си, тъй като се явява пресечна точка на търговските пътища, свързващи Османската империя със Западна Европа. Градът е много познат с немското си име, Кронщат, тъй като саксонските търговци са упражнявали много силно политическо и търговско влияние върху региона за няколко века. Но също така е популярен и с латинското си име Corona, което означава, Crown City (оттук е и герба на града - венец с дъбови корени). Навремето, саксонците изграждат масивни каменни стени и седем кули, превръщайки града в непревземаема крепост. Част от тях все още са видими и днес. Тук се намират едни от най- красивите църкви и сгради в Румъния, както и най-красивият централен площад в Румъния.


Имаме няколко часа за разходка из града и започваме с най-известната забележителност - Черната църква.Тя е най-голямата готическа църква в Румъния. Името "Черна", произлиза от повредата, която получава, вследствие на големият пожар от 1689г., когато пламъците овъгляват стените й. Реставрацията е продължила около 100г. Били са планирани да се изградят две кули, но е построена само едната. Църквата се гордее с най-голямата камбана в Румъния, с тегло 7 тона. Тук се намира и най-голямата колекция от анадоски килими (119 броя), както и един от най-големите органи в Източна Европа. Има такса за посещение. Отворена е от 9 - 18 часа.




Брашов е "дом" на най-тясната улица в Европа.  Улица Rope (Strada Sforii) е приблизително 1.22 метра и свързва улица Cerbului  с Poarta Schei. 

След Залцбург с най-тясната  къща,сега съм на най-тясната улица.
Какво ли друго най-тясно може да има в Европа?
Останалите места на които се спряхме са порта Катрин и порта Шей. Порта Катрин е издигната през 1559г. от гилдията на шивачите и е единствената оцеляла от времето на Средновековието.


Порта Шей е бележела края на града и е била единственото място, през което са можели да влизат румънците, живеещи в квартала Schei. По време на саксонското управление (13-17в) на румънците им е било забранено да живеят вътре в крепостта на Брашов и те били принудени да се заселят в югозападния квартал Schei. Те не са могли да преминават през никой от другите входове водещи към Брашов. Можели да влизат само в определени часове на деня и то срещу такса (вид привилегия, срещу която са можели да продават стоката си вътре в крепостта на Брашов). Сегашният вид на портата се дължи на император Франц I, който заменя силно повредената от пожара през1689г. порта с нова, която прилича на триумфална арка с три отвора.


Обиколката ни на Брашов приключва на местният прощад, който споменах в началото. Тъй като е деня точно преди Цветница, площада беше украсен с много цветя, както и съботния пазар, от който можеше да си купиш всякакви местни деликатеси и лакомства.

В очакване на Цветница

Следва продължение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар