четвъртък, 22 ноември 2012 г.

Видове офшорни кораби - OSVs/PSVs

           Офшорните кораби за доставка (OSVs) или кораби за доставки към платформа (PSVs),  осигуряват доставките към офшорни съоръжения и  нефтени платформи . Доставяните материали  могат да бъдат течности, гориво, питейна вода, тръби за пробиване, сухи насипни товари, както и разнообразие от други доставки. (OSVs) определят товарния си капацитет по (DWT) или от проектната  си дължина.

източник: Rolls-Royce - OSVs
         (PSVs) е кораб, специално проектиран да подпомага дейността на офшорните нефтени платформи. Имат дължина от 20 до 100 метра и са с  различно предназначение. Основната функция на повечето кораби е превоз на стоки и персонал до и от нефтените платформи и други офшорни структури.


           През последните години навлезе ново поколение  кораби за доставки, обикновено оборудвани с Клас1 или Клас2 динамична система за позициониране.


                                            Функции, които могат да осъществяват:
       Товар на палубата
Основната функция на един (OSVs /PSVs) е транспортиране на доставки към платформата и връщане на товари към брега. Товарните танкове са предназначени за складиране на отработени материали, добити в процеса на пробиване от платформата – кал, цимент, непитейна вода и химикали. Част от тези химикали е необходимо да бъдат върнати на брега за да бъдат рециклирани или изхвърлени.

              Подкрепа
            Повечето кораби превозват палубните товари върху големите си по площ открити палуби. Насипните товари се превозват в цистерни под палубата. Някой от корабите са снабдени със специални системи за борба с възникнали пожари на платформата, както и със ситеми за почистване на петролен разлив.

източник: Wartsila - OSVs
            (OSVs /PSVs) са оборудвани с пневматични системи за обработка на сухи насипни товари , отговарящи на най-високите международни изисквания. Сухите насипни материали, цимент, барит, бентонит, използвани  в процеса на пробиване се транспортират от бреговите  станции и се разтоварват на офшорните сондажни платформи.  Всички тези операции са в съответствие с  най-строгите правила и наредби за опазване здравето на персонала и околната среда.

            Условията на работа на офшорните кораби за доставка може да се различават коренно в зависимост от предназначението им. Но за всички се изисква висока степен на якост и надеждност,  които да гарантират безпроблемната работа на разположените системи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар