четвъртък, 1 ноември 2012 г.

Българската мини подводница


               Институтът по океанология "Фритьоф Нансен" към Българска Академия на науките - Варна традиционно чества Деня на Народните будители - 1 Ноември и организира Ден на отворените врати, посветен на Международния ден на Черно море 31 октомври. По този повод с колеги от Института по хидродинамика имахме възможност от близо да се запознаем с дейността и техническата апаратура на колегите от ИО.


                ИО (институт по океанология) разполага с добре оборудвания научноизследователски кораб “Академик”, който има възможности за провеждане на комплексни експедиции  в региона на Черно море, така и в Световния океан. Също така разполага и с изследователска подводница РС-8  (Производител: Perry Submarine ; Модел / Тип: PC 8/) за обследване на морското дъно и на потънали обекти до дълбочини от 250 м.




           Малко подробности за мини подводницата: тази година се навършват 25 години от придобиването й (13 февруари 1987). Подводният плавателен съд всяка година минава преглед, а на всеки 4 години състоянието му се доказва чрез спускане на пределна дълбочина. Състоянието на плавателния съд се следи от Български корабен регистър.


              Най-големият принос на РС-8В е възможността за съставяне на по-ясна картина на морското дъно, както и новото направление: развитие на дълбоководна археология. През 2002г. с помощта на мини-подводницата откриват потънал кораб на 2500г. , натоварен с амфори, източно от нос Калиакра.  Корабът лежал на 81м дълбочина. Другото важно откритие е през 2009г. На 110м. дълбочина подводницата открила дървен ветроход, за който се предполага, че е на възраст между 120 и 200 години. Корабът бил така добре съхранен, сякаш е потънал преди броени дни. Ветроходът имал две мачти, за съжаление тотално унищожени. На носа на плавателния съд личи и фигура на жена, каквато е била традицията  за поставянето на такива фигури на корабите от онова време. Ветроходът е с ширина 7,5-8м. и дължина 52м. За тази находка на Института гледахме видео клип в добре оборудваната им зала за презентации.

             Другото съоръжение, което представляваше интерес за мен беше корабът "Академик".


              Научно-изследователския кораб е собственост на БАН и е единствения действащ кораб от класа си в целия Черноморски регион. Има водоизместване 1225т., дължина 55,5м., широчина 9,8м., газене 4,8м. и далечина на плаване около 7500 мили.  Екипаж от около 15 души и научен състав от 20 души могат да разчитат на автономност на плаването (при скорост до 9,5 възела) до 15 дни. "Академик" е построен в завод "Киевска кузница" СССР през 1979г. като риболовен траулер. България купува риболовния траулер от Турция и го преустройва в научно-изследователски кораб.


        В момента плавателният съд се радва на добра натовареност и интерес от чужди компании за провеждане на експедиции. 















Няма коментари:

Публикуване на коментар