събота, 17 ноември 2012 г.

Офшорни кораби

                 В опита ми да намеря систематизирана информация за видовете офшорни кораби на български език, ударих на камък. Останах изненадана от факта, че няма направена такава систематизация. А тя ще става все по-належаща и актуална, дори и за българската морска действителност.
                Ще се опитам да направя кратко обобщение на тази материя, като се надявам, колегите четящи тези статии, да се включат активно в разширяването на поднесения материал, чрез своите наблюдения и опит.
                Ще се съсредоточа върху видовете кораби, използвани за поддръжка на офшорния отрасъл. През последното десетилетие, поради широкото проучване на нови области в по-дълбоки води, се налага да се разработват силно специализирани кораби, построени за оказване на съдействие при проучване и добив на нефт и газ  в морето. Спецификацията на тези видове кораби зависи от това, дали те са изградени предимно за обслужване на сондажните платформи при придвижване, закотвяне и експлоатацията . Или се използват за цели, които изискват съхранение и разширяване на производството на петрол в морето.
                Най-големите пазари на офшорни кораби са районите на Северно море и Мексиканския залив, но области като западна Африка, Канада, далечния изток и Бразилия стават все по-големи потребители на услугите, предоставяни от офшорните кораби.
                На схемата може да видите най-често срещаните видове офшорни кораби. В рамките на няколко разработки ще се опитам да Ви дам по-разширена информация за всяка група кораби. Надявам се и на вашето съдействие.
                
         Източниците за тази разработка са специализираните сайтове, свързани с този отрасъл на морската индустрия, както и правилата на класификационните организации. Ако допускам неточности при превода на  специализираните наименования, моля коригирайте ме, за да поднеса информацията максимално коректно и тя да бъде полезна за всички.

1 коментар:

  1. моля мнението ви за стартиращ сайт на адреса посочен в сайта.
    www.seajobs.bg

    ОтговорИзтриване