вторник, 4 септември 2012 г.

Марципан и миниатюри - светът на Сентендре                    В една от малките улички на Сентендре е разположен интересният Музей на Марципана, създаден от Сабо Кароли през 1994г.           Тук попадаш в рай за малки и големи, обграден от чудесата на сладкарското изкуство. Отвсякъде те наблюдават приказни детски герои, изработени от марципан и те подканят да си отчупиш от тях и да си ги хапнеш.
Унгарският парламент
                 
    Освен всички известни приказни герои, в музея могат да се видят и най-емблематичните исторически лица на Унгария, както и приказно красивия  унгарски парламент /изработен от шоколад и захар/. Можете да видите изработена шоколадова карта на Унгария, показваща очертанията й през различни периоди от историята й, както и портрет на кралицата на Унгария Мария Тереза, заедно с нейното голямо семейство.


               В стаята посветена на музиката можете да видите портрет на Моцарт от марципан, фантастична цигулка, изумителен букет от рози.                 Фантастични са образите на лейди Ди, както и изработеният от бял марципан „черен“ Майкъл Джексън.            Изложбените зали на музея са разположени на вторият етаж, където ни "посрещна"  огромна и фантастична свадбена торта. На входа на музея в дясната му страна е разположена панорамната работилница, където можеш да наблюдаваш процеса на изработка на марципан и технологията на „създаване“ на едно сладко изкушение. От лявата страна на входа е разположен малък магазин , където можете да си закупите всичко което ви изкуши.          

     Някой от музейните експонати са дело на основателя на музея – Сабо Кароли. Той създава първият в Европа музей на марципана. Бонбоните „Естерхази“ са неговата гордост.       Повярвайте ми, тук с удоволствие ще загубите много време и пари. 
                                               Дворецът на миниатюрите
                                                автор Преслава Петрова
               Дворецът на миниатюрите е разположен в центъра на Сентендре, в края на малка, сгушена уличка. Особеността е на този музей е че всички произведения могат да се разглеждат само с мискроп, тъй като са миниатюри.

              В цял свят има само четири такива музея.  Намират се в Киев, Москва, Сентендре и Андора и са основани, благодарение на таланта на Николай Суадристи.
автор - Адриана Славова
         
      Николай Суадристи е роден в Харков през 1937г. Учи в Земеделски институт, където  усвоява техниката на миниатюрите и става известен  със своите шедьоври. 
автор - Адриана Славова

            Н. Суадристи  създава шедьоври в стила на миниатюрите в продължение на повече от четири десетилетия.  

автор - Адриана Славова

автор - Адриана Славова
             Какво видях в този музей? Бях изумена от всяка миниатюра, тъй като мащабът не се измерва в милиметри, а в хилядни от милиметъра. Имаше керван от златни камили, които се намират в ухото на иглата, намеквайки добре познатата фраза от Новия Завет, че е по-лесно камила да влезе в углени уши, отколкото един богат човек да отиде в небесното царство.  Също така в музея можете да видите и най-малката книга  в света, чийто размер е 0,6 мм и има 12 страници със стихове и рисунки. За направата на страниците е използвана паяжина.  Корицата е направена от безсмъртниче.

          


    А  можете ли да си представите модел на вятърна мелница, който се състои от 203 златни елементи и е с големината на половин маково семе?Няма коментари:

Публикуване на коментар