сряда, 15 август 2012 г.

Военноморски музей - Варна (133г. от ВМС)

           На 12 август 1879 г . е създадена дунавската флотилия в Русе, което се смята за рождена дата на българските военноморски сили (БВМС). Години наред празникът на морските сили се е чествал на различни дати. Чак през 1956г. с Указ на Президиума на Народното събрание за празник на българските военноморски сили е определена датата на неговото създаване - 12 август, с уточнение да се чества на втория неделен ден на месец август. 

           От 1977 г. се въвежда и празнуването на Седмицата на морето, в която се провеждат много културни и развлекателни програми за жителите на морските общини. В тази седмица се проведе и празникът на ВМС, който беше отбелязан на 11 август със събрание - концерт във ФК - Варна след което имаше представяне на тържествена церемония-спектакъл „Искри” на Националната гвардейските част на Република България и красива заря в небето над Варна.



           Първообраз на българските военноморски сили е т.н. Дунавска флотилия, която е създадена от руски флотски офицери през 1879 г. Бойното си кръщене българският флот получава в Сръбско-българската война от 1885 г. Взема участие в Балканската война 1912-1913г, Междусъюзническата война 1913г и Първата световна война.  Най - значимата българска морска победа е на 21ноември 1912 г.Торпедоносците "Летящи", "Смели", "Строги" и "Дръзки" откриват и атакуват вражески конвой североизточно от Варна. Торпедния миноносец "Дръзки" торпилира бронепалубния турски крайцер "Хамидие", който е поразен. Това води до прекратяване на активни действия на турския флот в Черно море до края на войната. Българският морски флот взема участие и във Втората световна война.

            През 1947 г. от София във Варна се премества щабът на флота, а през 1948 г . морските войски са преименувани във ВМС. 


















       








    

      Всички тези исторически данни и модели на кораби можете да видите във Военноморски музей - Варна. В него са изложени и много дарени предмети от по-новата история на морското дело в България. Музеят беше отворен безплатно за посетители на 12 август, по случай 133-ата годишнина от създаването на Военноморските сили, от което се възползваха много граждани и гости на града.

Няма коментари:

Публикуване на коментар