събота, 21 май 2011 г.

Моето посещение в къщата - музей "Баба Илийца"

    Имам удоволствието да Ви представя първата публична статия на дъщеря ми. Надявам се нейната разработка да Ви обогати с факти и впечатления за хора и събития, свързани с историята на нашата родина.

                                                        Преслава Петрова

                                                                            /автор/
                
        През пролетната ваканция, аз и моето семейство решихме да посетим връх Околчица, където геройски е загинал българският поет и революционер Христо Ботев. По пътя си ние минахме през с. Челопек. Там се намира къщата- музей на "Баба Илийца". Тя е впечатлила Вазов, както и всички, които са прочели разказа "Една българка" със своята смелост и решителност по време на героичните боеве на Ботевата чета.


Къща- музей "Баба Илийца"


               Една от най-известните творби на Иван Вазов е     „Една българка”. Поводът за създаването на разказа е действително събитие. 

Експонат от музея
Експонат от музея
          През 1899г. Вазов предприема пътуване до Черепишкия манастир. Целта му е да открие лобното място на Христо Ботев. По пътя си се отбива в кръчмата на село Челопек, за да почине от трудния преход. Авторът разказва в спомените си: „По техния демократичен обичай – разказва поетът – всички дойдоха да се ръкуват с мене. Разпитах ги за поминъка им. Излезнах и пак любезни ръкувания с всички тия вежливи хора, от които всеки знаеше по нещо за Ботевата чета”.  Точно в това ханче, патриотът научава историята на баба Илийца.  От спомените на дядо Данчо (оздравялото внуче на бабата от разказа) научаваме, че след Освобождението у тях е идвал Ботев четник, за да благодари на възрастната жена, която му е помогнала, но тя вече е била починала. Тази случка, силно впечатлява писателят и той я пресъздава в разказ.

            Прототип на Вазовата героиня е жена от село Челопек. То се намира на пет километра от град Враца в подножието на Врачанския балкан, в посока – връх Околчица.



Родословното дърво на рода на Баба Илийца
      










       Пена Цветковска е известна с името Илийца, по името на мъжа си – Илия. Тя е родена около 1820 г. и има двама сина – Цвятко и Иван. Нейният род наброява около 350 души и бил най-големият в селото- Илийовския род.

        
Все още в селото живеят хора от рода на възрастната жена. 




Експонати от музея


 
    През 2003 г. инициативен комитет от родолюбиви българи, кметството на село Челопек,  Община Враца и Мемориален комплекс „Ботев път”, възстановяват къщата на баба Илийца и я превръщат в музей, в знак на признателност към героичната челопечанка и нейните съселяни, рискували живота и домовете си в онези размирни времена. Малката къщурка е изградена на мястото на истинската къща на баба Илийца, която е била разрушена. Експонатите в нея са дарени от жителите на селото, а проектът е дарение от инж. Данчо Данов. За най-многобройните посетители, а имено децата се провежда цикъл „Уроци по родолюбие”. В него е включено богато разнообразие от теми – „От хурката и вретеното до тънкия стан”, „На чаша балкански чай и  разкази на първообраза на Вазовата героиня баба Илийца”, „Срещи с наследници от Илийовския род”, „По стъпките на Ботев, Левски и Вазов във Врачанския балкан – история и признателност.  



     Къщата- музей „Баба Илийца” е отворен за всички. Няма входна такса и може да бъде посетен както в делнични  така и в празнични дни. 


      Надявам се, че нашата малка история за една достойна българка  ви е харесала. Пожелавам на всички да посетят тези български исторически  места. 



      Тази разработка е по случай 24 май -  "Ден на славянската писменост и култура".

4 коментара:

  1. Много ми хареса начина на представяне на информацията. Снимковият материал допринася за по-доброто възприемане на написаното.
    Можеше да има още исторически и повече литературни факти за самото произведение.

    ОтговорИзтриване
  2. Статията много ми харесва и ако имам възможност бих посетила тези 2 места ( Връх Околчица и къщата на Баба Илийца )

    ОтговорИзтриване
  3. Много ми харесва статията, както и начина по който е представена. Снимките са много добър избор за онагледяване на всичко написано.

    ОтговорИзтриване
  4. Много интересна статия. Браво !

    ОтговорИзтриване