неделя, 1 май 2011 г.

Що е то „ Круиз; Лайнер; Пасажер - ферибот II част”?

               Разновидност на пътническите фериботи са водните таксита и водните автобуси. Те са много популярни в големите градове, с излаз на море или океан, които имат връзка с острови, както и в градове, които се пресичат от множество канали или през тях минава река.

          Водното такси или автобус на вода са лодки за превоз на пътници и обикновенно се използват за осигуряване на обществен транспорт,  но не винаги в градска среда. По време на пътуването могат да се заложат множество спирки, работещи по подобен начин на автобус, или при поискване на пътниците се спира  на допълнителни места, подобно на такситата

        За съжаление не можах да открия информация за конструктивните особености на този вид лодки. Но ще Ви покажа някой от използваните модели водни таксита и автобуси по света.


       Руска трамвайна водна  линия  носеща наименовението Москвич.


     „Москвич” кораби се  използват за кратки пътувания  до забележителности, но и като вид обществен транспорт, наричан в Русия "водни трамваи" (по подобие на водно такси).
 



                 Чалупа

               „Chalupa” са малки лодки, които функционират като водни таксита и гондолите, като тези, наблюдавани в "плаващите градини" на Мексико Сити. Това са гребни лодки и по - рядко с двигатели. Обикновено са плиткогазещи и са предназначени за превоз на малък брой пътници. Типични са за каналите на Мексико Сити.



         Абра

        „Abra”  се използва като основно водно- транспортно средство в Дубай.  В града има 149 работещи лодки тип таксита. Тези лодки са част от традиционните забележителности на Дубай и се считат за наследство на града. Всяка година по време на Дубайския фестивал се провежда състезание между лодки от този вид.





      "Batobus"

         "Batobus" е  обществен транспорт тип водно такси по реки Сена и Марна в Париж.




 




 

        Токио"Метрополис  кораб" е японския вариант на воден автобус. 





         

            Но най-популярни сред този вид лодки са тези във вечния град на любовта Венеция. Тук  в най-голяма степен са развити  водните таксита и автобуси, поради особеното разположение на самия град. Може би знаете, че в града няма шосета и не се използва сухопътен транспорт. Тук на почест са всякакъв вид лодки. Прототипи на сегашните водни таксита са гондолите.
 
 







          Най-популярният обществен транспорт във Венеция е Вапорето –  водните автобуси на Венеция. Това са 19 редовни линии, които обслужват града и съседните острови.  Тези линии работят 24 часа в денонощието.  За мен най-интересната линия беше номер 1, тъй като с нея обиколих целият Канале Гранде. Най-удобното вземане на този автобус е от спирката на моста Риалто. От площад Сан Марко можете за вземете автобус  номер 12 до остров Бурано  и номер 41 до остров Мурано /двата най-известни острова близо до Венеция/.


P.S.
Ще се радвам, ако четящите тази презентация могат да я обогатят с нови факти и впечатления.

                                                                                                                 Следва продължение...

Няма коментари:

Публикуване на коментар