неделя, 15 май 2011 г.

Що е то „ Круиз; Лайнер; Пасажер - кораби тип плаващи хотели ”?

          Изключителна популярност в последните няколко години  придобиват така наречените плаващи хотели. Една част от тях са с класическата форма на кораб тип круз или баржа, друга част  са изградени като платформи, а трета част са изградени върху понтони.

          Характерна особеност на плаващите хотели е тяхното предназначение. В общи линии това са  кораби /големи яхти/ тип круизи, както и баржи. Те основно  се докуват  за големи интервали от време в определени пристанища, като осигуряват допълнителна леглова база по време на големи международни събития  /олимпиади, конгреси и др. културни мероприятия/. 

докуване на плаващия хотел
придвижване по реката









        
                  Едни от най-известните плаващи хотели са в Германия и обслужват делтата на р. Дунав. Това са  четири звездни хотели осигуряващи всички луксозни условия на борда на корабите си. Предназначени са за обслужване на 20 човека.
придвижване по реката
интериор











                                        Плаващ хотел по  езерото Насър, Египет.
плаващ хотел, обслужващ областта Асуан, Египет
плаващ хотел със статут на работническо общежитие










    Плаващ хотел тип баржа,  предназначен за живеене на работници.



 
скица на проекта за плаващ хотел
          







              Първия плаващ хотел, който ще акостира в пристанището на Дания, Копенхаген. Има 12 кабини със самостоятелни тераси, както и плаващ ресторант, който обслужва плаващия хотел. Смята се че това е новаторски начин за настаняване на туристи в разгара на сезона за датската столица.



          Единствен по рода си в Great Barrier Reef плаващ хотел. Построен е в Сингапур и е транспортиран като плаваща структура до Австралия. След първоначалния престой в там, се позиционира във Виетнам, в настоящият момент е позициониран в Малайзия. Има 200 стаи. Корпуса е закотвен  към дъното на океана, като по този начин се предпазва от въздействието на циклоните в района.



транспортиране

 
докуване
   










       Първия плаващ хотел в Швеция. Открит е през 2008г за голяма конференция, след приключването на която се решава той  да остане за постоянно. Към него има изграден плаващ ресторант. Изключително е акцентирано върху екологичната страна  на проекта /замърсяване на въздух, суша и вода, със особен акцент върху шума/.



интериор на апартамент от яхтата

външен вид

       







         Един от алтернативните начини на транспорт по реките Чове и Замбези в Замбези е този луксозен плаващ хотел. 
басейн на открита палуба
ресторанта
                        
   







           Хотела  разполага с    10 обикновени апартамента и 4 свръх луксозни, големи апартамента. Конструиран е като голяма яхта и може да пристава и в по-малки пристанища във вътрешността на р. Чобе. Използва се система с ниско потребление на енергия за осветление, всички нужди от снабдяване с топла вода се осигуряват от слънчеви панели, а отработената вода се съхранява в специални резервоари, като не се допуска замърсяването на реките и околната среда.

изглед на проекта за Барселона
плаващият хотел в Нантали

        

     

     

 

 

            Най-популярни в сегмента плаващи хотели са  Sunborn Yacht Hotel.  Разположени са в Лондон,    Англия /построен 1998г., L=108m; B=18.4m/ и Нантали, Финландия  /построен 2002г., L=120m, B=18.4m/. По нищо не отстъпват на най-луксозните пътнически лайнери.

             Последната построена яхта тип хотел ще се докува в Барселона, Испания, /L=140m, B=21m/.

         Знаете ли, че българска компания участва в разработването на техническата документация на последната "Sunborn" яхта, предназначена за докуване в Испания? 

 


P.S.
Ще се радвам, ако четящите тази презентация могат да я обогатят с нови факти и впечатления.

                                                                                                                 Следва продължение...

Няма коментари:

Публикуване на коментар