сряда, 1 август 2012 г.

Сефарадската култура

              Съботната вечер Фестивален и конгресен център Варна беше домакин на заключителното мероприятие от фестивалът на сефарадската култура.Това е първият международен фестивал на тази култура във Варна и се проведе в рамките на три дни. 
             До този момент не бях чувала за тази култура и че е неотменна част от културата на евреите. С терминът "сефарад" се е обозначавал Иберийският полуостров, заради което евреите живеещи там се наричат сефарадски евреи. В края на XVв. са изгонени от Испания и Португалия, като голяма част от тях се разселват из средиземноморския ареал. Макар и разслоени из пределите на Европа, тази част от евреите успява да съхрани  традициите и културата си. 
             Като естествен завършек на този фестивал беше и концертът "Шалом и приятели", със специалното участие на виртуозите на китарата - Пако Диес и на кавала - Теодоси Спасов. Партньор на двамата музиканти беше варненски камерен оркестър с диригент Ганчо Ганчев.

           Тъй като Теодоси Спасов е българско творение, от световна величина, няма да описвам изпълнението му. Просто, защото неговата музика трябва да се слуша. 

             Накратко ще опиша Пако Диес - творческият му път започва през 1975, с цел въстановяване, опазване и разпространение на традиционната музика на Кастилия и Леон. Основава групата La Bazanca през 1980. Популяризират традиционната музика от различни райони на Испания и Португалия.








Няма коментари:

Публикуване на коментар