събота, 9 май 2015 г.

Румъния/Трансилвания - част IV (Синая)

Синая - перлата на Румъния.
Обиколката ни из Трансилвания умишлено завършва със Синая (името на града идва от името на местният манастир). Освен че е най-популярния планински курорт на северната ни съседка, е и средище на доста интересни исторически забележителности. Имаме две цели за посещение: дворецът Пелеш и Синайският манастир.

Дворецът Пелеш е най-истересният и известен музей на Румъния (макар че замъка на Дракула се опитва доста успешно да го конкурира). Архитектурата на двореца много интересно съчетава елементи от ренесанса, барока и стилът ро-ко-ко. Строителството му продължава 40г (1873-1914) е и бил собственост на крал Карл I и кралица Елизабета. Доста нововъведения са били реализирани при построяването - електро и топло-захранване, а е и  един от първите дворци, които имат телефон, асансьор и кинотеатър. Названието Пелеш идва от името на реката, която минава през парка на двореца.

Градината към двореца


Изключително красиви фасадни фрески


Основна забележетелност на двореца са неговите фасадни  фрески и неговата вътрешна архитектура. Изключително ценна дърворезба украсява целият дворец. За съжаление снимането е изключително ограничено и е срущу заплащане. Обиколният тур има различни опции. Нашият беше от средните - около 1час и е само на първи и много малка част от втори жилищни етажи. Големият тур е около 1,30часа и се предлага само на много малки групи при предварителна резервация. Цената е 20 леи за възрастни. Предвидете си около 2 часа, ако искате да се насладите и на градината около двореца.



Само на 10мин. пешеходно растояние се намира и дворецът Пелишор, който е по-малко копие на Пелеш.


Дворецът Пелишор
Синайският манастир е кръстен на планината Синай (в Египет, където Мойсей получава 10-те божии заповеди). Идеята за построяването му хрумва на принц Михаил Кантакузин след поклонническото му пътешествие до планината Синай. Първоначалният замисъл бил в обителта да живеят 12 монаси - по подобие на 12-те Апостоли. Но с времето тази цифра многократно се е увеличила и понастоящем манастира е един от най-големите и богати в Румъния. Има входна такса, която е 5 леи. Обителта е много поддържана и символично е разделена на две части - стара и нова. Новата е по-комерсиална, докато старата е запазена в старинният си вид, което лично на мен много ми хареса. Необходим ви е около час, за да се запознаете с тази историческа забележителност. Тъй като ние бяхме там точно на Цветница, на нас ни отне малко повече време, заради многото посетители.


Новата църква

Старата част


Ето че нашето малко пътешествие из северната ни съседка почти завърши (остана ни само Парламента, но него нямам думи да го опиша :):) - архитектурна грандомания). Винаги има какво да се види повече от заплануването. Но определено Синая си струва да се върнеш отново.



Няма коментари:

Публикуване на коментар