събота, 25 април 2015 г.

Румъния/Трансилвания - част II (Ръшнов и неговата крепост)

Оставихме Бран зад гърба си със следваща цел Ръшнов и неговата крепост. Ръшнов е основан в началото на  13-ти век от тевтонски рицари. Града ни посреща с голяма табела в холивудски стил, уведомяваща ни къде точно се намираме. Най-популярното място е местната крепост.


Построена е през 14-ти век с цел да защитава хората от Ръшнов и околните села от многобройните нашествия, случващи се в през този период. По време на нападения местните, заедно с добитъка си са се приютявали в крепостта, докато нападението отшуми.



Най-големият проблем на крепостта по това време е бил липсата на вода, което е довело до превземането на крепостта два пъти. Но двама турски затворници успяват да прокопаят кладенец за 17 години. Срещу което получават обещаната им свобода. Кладенеца е с впечатляващата дълбочина от 174м. Най-сериозната обсада е била приблизително 3 год. Крепостта е силно повредена от силен пожар през 1718г. Но силно земетресение, век по-късно, я изравнява почти със земята.
Крепостта в съвременния си вид е реставрирана през последните 10г., но работата във вътрешността на крепостта продължава и в момента. От най-високата част има прекрасна гледка към околностите.




Много вълнуващо за нас се оказа "изкачването" до крепостта. Поради липса на  време, решихме, че ще вземем трактора, да точно трактор е транспорта до входа на крепостта. Не бях се возила на ремарке, теглено от трактор от ученическите си години. Аууу, какво страхотно и забавно преживяване.


 Крепостта е отворена от 9 до 17часа, но лятото е с удължено работно време. Цена 10леи и 5 леи за учащи.

Препоръчвам Ви да посетите Ръшновската крепост. Очаква Ви приятно преживяване сред удивителна природа и история.

Следва продължение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар