петък, 11 май 2012 г.

Обхват на динамичното позициониране

            ДП система се състои от три области: мощност, контрол и препратки. Мощността може да бъде разделена на генериране на енергия, разпределение и потребление (чрез система за задвижване). Контрола се отнася до система за управление на захранването (автоматично или ръчно) и системата за контрол на положението. Препратките са по същество сензори, даващи информация за позицията на околната среда спрямо плавателните съдове.
            ДП конзоли за контрол трябва да се намират при операторите, за да могат да следят условията на околната среда. Ако това не е практически приложимо, екологичното състояние, както и информацията за работната площ трябва да се доставят чрез камери за видеонаблюдение
            Най-важните части на ДП системата са тези, които свързват няколко основни елементи от оборудването. Независимо от сложността на кораба, общата точка на повреда трябва да се избягва винаги, когато е възможно. Ако не може да бъде избегната, то тя трябва да се „разруши“ безопасно и последиците от нея да бъдат взети предвид при определянето на безопасните граници.
            За всички ДП кораби, всеки режим на отказ и последиците от тях следва да се разглежда в официално проучване. Режими, които следва да бъдат разгледани, са:
-       първо, внезапна загуба на основните елементи на оборудване;
-       второ, внезапна или последваща загуба на няколко елементи на оборудване, с обща връзка; 
-  трето, контрол на различни повреди водещи до нестабилност и на техния метод за откриване и изолиране.
            Следва да се обмислят и неизправности, които могат да бъдат скрити, зад друга неизправност. За всяка грешка, вероятните отговори, въз основа на наличната информация на оператора, следва да бъде оценявана. Операторът трябва да може да отговори на трите вида повреди, споменати по-горе. Това следва да бъде отразено в ръководството за провеждане на плаването, за оперативния сценарий, за който е предназначен съответният кораб.

            Следващата статия ще разгледаме малко по-подробно особеностите на динамично позициониращата система на кораби за жилищно настаняване.


P.S.
Ще се радвам, ако четящите тази презентация могат да я обогатят с нови факти и впечатления.

                                                                                                                 Следва продължение...

Няма коментари:

Публикуване на коментар