неделя, 28 януари 2018 г.

Пещера Проходна - "Очите на бога"

     Бяхме в района, когато спонтанно решение и бързичка организация ни доведоха до едно много малко познато за нас място - Пещерата Проходна или по-популярна като Очите на бога.

      За тази пещера знаех само от пътеписите в мрежата и разбира се от филма "Време разделно".
           Рядко нещо видяно на живо ме е впечатлило повече от клипчетата в мрежата.

         Самата пещера се намира в района на Карлукова, близо до Луковит. За съжаление поради недоброто поставяне на табелата в Луковит, ние пропуснахме отбивката за самата пещара и се наложи да "се запознаем" по-подробно с района на Луковит. Нищо лошо, ако целта ни беше самият град, но в нашият случай целта беше съвсем друга.
     Както и да е, в крайна сметка намерихме правилната отбивка и след няколко минути се озовахме на "паркинга"  пред самата пещера.



     Няма вход за посещение, но и пътят до там си беше преживяване, тъй като предния ден беше валяло и всичко беше в кал. Изненадана съм, че толкова популярно за местните място не е благоустроено и не "генерира" приходи за местната община, която не ми се видя в цветущо състояние.
     Липсата на "тоалетна", както и невъзможността да си закупиш топла напитка в студеното време, също не бяха в плюс на иначе превъзходната разходка, която си направихме из самата пещера и околността. Тук не говорим да има космически такси за вход, все пак пещерата се посещава от много деца и пенсионери, но билетче на символична цена , примерно от 2 лева, би довело до изграждане на приличен достъп до пещерата, както и до облагородяване на района пред самата пещера, осветяването й и подобряването на вътрешните подходи.














     Иначе самата пещера не може да бъде описана с две думи. Усещанията, които те спохождат са различни - от възхита до безмълвие и страхопочитание, особено като застанеш под самите очи и се взреш в тях.

     Много ми хареса, че докато бяхме там и въпреки студеното време, пешерата се напълни с много ученици и дори имаше два автобуса с пенсионери. Мястото наистина си заслужава да бъде видяно и няколкото прекарани часа в района са едно смислено прекарано време. 
   Жалко, че рекламата на този район почти липсва, защото освен пещерата, в околността има още интересни места за посещение.


Няма коментари:

Публикуване на коментар