неделя, 21 януари 2018 г.

 Ла Специя – нашата входна врата към Чинкуе Терре

          Основна цел на нашето пътуване през този ден е Чинкуе Терре. Последните години това място изживявя своя ренесанс и е притегателна точка за хиляди туристи, искащи да се потопят в неповторимата атмосфера на автентичната Лигурия. Да се стигне до там има някои особеностти, в зависимост от това,  с колко време разполагаш. В нашият случай времето беше основният фактор и най-бързият и „ефтин начин“ да стигнем до Чинкуе се оказа влака, който свързва Ла Специя и Леванто.
          Но нека започна с Ла Специя (La Spezia), който е пристанищен град , считан от повечето туристи (включително и нас) за „вход“ към омагьосващият парк Cinque Terre (Петте земи). Той е вторият по големина град в Лигурия (северна Италия), с едно от най-големите пристанища на Лигурската ривиера.

          С автобус се придвижихме от Монтекатини Терме до централната ж.п. гарата на Специя, която е нашата отправна точка. Съветът ми е предварително да си направите резервация за влака, като си закупите билета он-лайн, за да избегнете огромните опашки от чакащи туристи. Самата гара е добре устроена, има тоалетни, които са платени, има и откъде да си купите кафе и безалкохолни. Имайте предвид, че има директен влак между гарите, който е „доста по-бърз“ от обикалящият. Но дори и за объркате влака, всички спират на желаните от вас места. Разликата е само във времето. Купете си билет отиване – връщане, защото цената е най-добра. 


          Разписанието на влакчета може да проверите също он-лайн. В часовият пояс 8-11 часа трафикът е ужасен, желаещите да пътуват са страшно много. Има доста емигранти, така че бъдете много внимателни с личните си вещи. Кражбите не са рядкост, което е голям минус (ако се случи) за начало на разходката ви. Влака не е дълъг, така че блъсканицата вътре е нещо нормално. Самото пътуване е приятно, защото е сравнително кратко. Влака спира на всяко едно от петте села, влизащи в състава на природен парк Чинкуе Терре. Един ден е достатъчен за обиколка, но ако искате да използвате пешеходния маршрут между селата – са ви необходими поне 2-3 дни. Влакът минава по панорамен път, правен специално за връзка с парка. Гледките са фантастични. А забавлението гарантирано.


          Връщането ни от Вернаца(нашата последна спирка) отне около 30 мин, влакчето беше пълно, но успяхме даже да седнем. Като се замисля , май не чухме италианска реч, само френска и испанска. Явно местните не използват този начин за придвижване. Защо ли?

Няма коментари:

Публикуване на коментар