неделя, 17 юни 2012 г.

Откриване на ММФ "Варненско лято" 2012

           "Варненско лято“ е първият български фестивал и един от първите в Европа.   
            Фестивалът е член на Европейската Асоциация на фестивалите.
            За втора поредна година присъстваме на изданието на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, който беше открит от Варненската филхармония, с емблематичното произведение на Панчо Владигеров - Българска рапсодия „Вардар“.     
       Тази година се навършват 86 години от създаването на фестивала. Зала 1 на Фестивалния и конгресен център беше препълнена да краен предел. Диригентската палка на първият концерт бе поверена на  гост-диригента  Франческо Лазилота от Италия.

Франческо Ланзилота е роден в Рим. Завършва специалност "дирижиране". Носител е на първа награда от Международния конкурс "Валентино Бучи" (2005); на специален диплом от Конкурса за композитори "Оресте Синдичи" (2005); на първа награда от Конкурса за композитори "Виери Тозати" в Рим (2005); на първа награда от Конкурса за композитори "Нино Рота" (2007), на наградата Енап (2008).


         Концертът, е резултат от партньорството с Оперното студио на Академия „Санта Чечилия“ в Рим. В първата част от програмата чухме и популярното „Италианско капричио“ от Чайковски. Във втората част бяха представени известни арии и ансамбли от опери на Моцарт, Росини, Доницети, Бизе, Чайковски, Рахманинов, Бородин и Пучини. Те бяха изпълнени от участниците в Оперното студио на Академия „Санта Чечилия“ италианката Анжела Ниси - сопран, французойката Аурелия Варак - мецосопран и варненецът Иво Йорданов - баритон.

              С нетърпение очаквам концерта на  камерния ансамбъл "Московски солисти" и Юри Башмет.



Няма коментари:

Публикуване на коментар