понеделник, 11 юли 2011 г.

Варненско лято - музикален фестивал 2011 (2част)

      Поредният впечатляващ концерт с класическа музика беше представен тази вечер. 
      Произведенията бяха подбрани специално, тъй като основното за тях беше участието на две пиана.
     Програмата бе съставена от произведения на Моцарт, П. Стоянов и Сен-Санс.
     Първото произведение беше "Концерт за две пиана и оркестър KV 365", състоящо се от три отделни части Allegro, Andante  и Rondo. И трите части носят познатото звучене на моцартовата музика. 
     Особеността на тазвечерният концерт е второто произведение. "Концерт за две пиана" на Пенчо Стоянов. По време на концерта композитора беше награден с почетният знак на гр. Варна за цялостният му принос към българската класическа музика и по случай неговият 80 годишен юбилей. Що се отнася до самото произведение, то се състои от три части: Larghetto, Allegro vivace  и Andante. На фона на предишното произведение, това коренно се отличава със своето звучение и музициране. Ясно си личат неравноделните тактове. Контрастът между пианата и оркестъра е ясно отчетлив и донякъде цигулките са тези, които омекотяваха звученето на цялото произведение.
     Тук трябва да отбележа добрата работа на двамата пианисти Йовчо Крушев и Димо Димов.
     Последното произведение е най- познато за широката публика. То е от Камий Сен-Санс "Карнавал на животните". Произведението се състои от 14 музикални рисунки, които много запомнящо описват отделните животни. Картини са "Лебедът", "Лъвът", "Петли и кокошки", "Антилопи", "Костенурки", "Слонът",  "Кенгуру",  "Кукувица в гората",  "Къщичка за птици",  "Аквариум",  "Пианистите%,  "Вкаменелости", " Танц на смъртта" и "Персонажа с дългите уши", като най-популярни са Аквариумът и Лебеда. Изключителна заслуга за доброто звучене на последното произведение имаше младата дама свиреща на виолончело.
     Моите адмирации за цялостното представяне на оркестър "Симфониета" - Варна с диригент Милко Коларов.




Няма коментари:

Публикуване на коментар