неделя, 10 април 2011 г.

Що е то „ Круиз; Лайнер; Пасажер - речни кораби”?

Изглед на класически речен круиз
         



         Вече познавате океанските и морски лайнери. Днес ще Ви представя речните пътнически кораби, какви видове са и някои от техните характерни особености.





         Речните круизни кораби по размери са по-малки от океанските лайнери. На борда им могат да се качат между 90  и 250 пътника, макар че има и речни кораби превозващи само 5 пътника.  Поради малките си размери този тип кораби може да плава в реки  и да посещава места недостъпни за големите лайнери. Те са и единствения начин за достъп до някой от най-уникалните, исторически забележителности в света.

 
Примерно общо разположение
               Основната разлика между конструкцията на речните и океански кораби е корабната форма. При речните, корпуса е плоскодънен.  Общото разположение и на двата типа кораби е сходно. Речните кораби са по-луксозни и са ориентирани към пътници с по-високи доходи. Обикновенно категорията на тези кораби отговаря на хотели с 4 и 5 звезди. Друга особеност е, че през цялото пътуване, пътниците имат поглед към сушата и спирките за пристан са по–чести. Голямо предимство е и възможността  да пристават на докове в самия център на посещаваното място.



        
 
        Основното разделение при речните круизи е: стандартни круизни кораби, кораби тип баржа и кораби тип баржа с предназначение на хотел.


       
 





                                               
         Популярните  речни круизи включват пътувания по протежение на Нил ,  Амазонка ,  Мисисипи ,  Яндзъ ,   Меконг ,  Дунав ,  Рейн ,  Сена и  Волга . Най-големите  круизни компании притежават до 18 кораба. Сред тях  е и българската компания „Дунав  Турс” – Русе, насочена към круизи по р. Дунав.


Кораб плаващ по реките в Китай
Кораб плаващ по реките в Китай
        
Кораб по р. Нил


Кораб плаващ по реките в Китай






          

Кораб плаващ по река в Перу

Кораб по р Дунав







                         Както и при лайнерите така и при речните пасажерски кораби най-големите корабостроителници за тях са разположени в Европа.
         
              Речните круизи тип баржа са с плоско дъно и са предназначени за превоз на пътници, най-вече по канали и някои реки. Биват самоходни и несамоходни. В Холандия много от товарните баржи  са реконтструирани в пътнически, а някой от тях са и много луксозни хотели. Разликата от речните круизи е в целта на пътуването и маршрута. Много от баржите предоставят кратки екскурзии до местни забележителности  (например лозя, ресторанти, занаятчийски работилници, пазари или замъци), според желанията и интересите на гостите.
              
"Променада дек" на речен кораб
          Речни баржи тип хотел. Използването им започва през 1960г, след спада на търговските и транспортни превози по каналите. Много работещи шлепове са превърнати в плаващи хотели с различна степен на лукс.  Този тип хотели са уникален вид туризъм и са предназначени за няколко човека на борда. Популярни са във Франция, Англия, Шотландия, Ирландия, Холандия и Италия.  При този тип кораби обслужването  е персонално и е насочено към индивидуалните потребности на всеки  един пасажер. Този тип кораби също се различават по големина и комфорт.



Проект на кораб който ще плава по р. Мисисипи
             Колко според вас ще струва престоя ви на този кораб? Предвидено е цените да са между 8000 и 22000 долара! Ще бъде най-луксозния кораб тип баржа плаващ по р. Мисисипи.








P.S.
Ще се радвам, ако четящите тази презентация могат да я обогатят с нови факти и впечатления.

                                                                                                                 Следва продължение...

2 коментара:

  1. много ми харесва и много е полезна,ако може повече информация.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Снежанка,
    Темата за речните крузи е много обширна, поради голямото разнообразие от кораби плаващи на река/езеро. Какво искаш да научиш за речните круизи?

    ОтговорИзтриване