сряда, 29 декември 2010 г.

Мумин-тролите

Табелата на "MOOMINWORLD"
  
         В духа на Коледните и Новогодишни традиции, хората от стари времена , обичат да си разказват приказки и истории за герои, принцеси и различни митични същества.

          Преди време имах възможност да живея  във Финландия, страната на Дядо Коледа и на най-популярната марка телефони "Нокия".

Входа към мост Кайло
          Месец декември е най-чакания и желан месец от всички живеещи в тази страна.

          Сблъсках  се  с една магическа приказка за вълшебната страна на приказните мюмли.

          Къде живеят необичайните мюмли, които омилостивяват Коледа, като украсяват елхата с любимите си вещи?

          Страната на тези необичайни същества се нарича "MOOMINWORLD" - страната на мюмлите и е разположена на остров Кайло в пределите на гр. Нантали, югозападна Финландия.

          Муминтролите са главните герои в поредица от книги и комикси на финландската писателка Туве Янсон. Те са семейство скандинавски троли. Бели, закръглени, с малки уши и лапички, с големи глави, муминтрлолите наподобяват хипопотами. Семейството живее в своята къща в Муминската долина, измислена долина във Финландия. Временно обитават морски фар  и театър.

Муминтроли
Муминтроли









          
                   Муминтрол, мюмли и Филифльонка живеят на този остров, но само през лятото. През зимата приказните обитатели на Муминдален, спят зимен сън, завити с елхови клонки.

Моста на "MOOMINWORLD"
Входа на "MOOMINWORLD"








 

              "Шапката на вълшебника", "Вълшебната зима", "Прелитането на кометата" са само част от книгите - пътеводители в необикновения, малко тъжен, но прекрасен свят на приказките, създадени от забележителната финландска писателка Туве Янсон. Пропуск за нейния вълшебен свят и загадъчни същества получава всеки, който отвори книга или посети Нантали, остров Кайло, където се намира истинския дом на Мумин тролите.


"MOOMINWORLD"
"MOOMINWORLD"









 
                     Тук по невидими пътечки бродят дружелюбните му обитатели - грижовната мама, потъналият в размисли татко Мумин, гадната Морра и разбира се най - чудесните на свата Мумин-трол, Филифльонката, Хемулът и хатифнатите. В създаването на приказния парк на остров Кайло е участвала и самата създателка на необичайните същества, Туве Янсон. Може би затова тук всичко е като истинско.

"MOOMINWORLD"
"MOOMINWORLD"
   









   
          А когато лятната приказка на Финландия свърши и мумините се приготвят за зимен сън, започва нова зимна история - в Лапландия се захващат за работа джуджетата на Дядо Коледа.

Коледно тържество във Нантали
            









         Трябва да знаете, че островът работи само през летните месеци. През останалото време е затворен. Островът е истинска атракция за цялото семейство. Цените са абсолютно достъпни за всички, които желаят да го посетят. До Нантали се стига с кола или автобус от Турку и Тампере (най-близките големи градове).

  

          Една от най-големите изненади за мен е именно от този град. Бяхме на коледно тържество.  За първи път в живота си видях жена облечена в дрехи като на Дядо Коледа. В България нашият Дядо Коледа си има Снежанка, която е облечена в дълга бяла рокля като снежинка. Във Финландия обаче няма Снежанки, там има..........магии и вълшебства. Затова всички пишат писмата си до Дядо Коледа, Лапландия.



Изглед от старата част на града






                             

                                                                                                                                                                                                           







                 Що се отнася до самият град Нантали, той образно е разделен на две части, старата част - където се намира и островът на муминтролите и нова част - където живее и по-голяма част от населението. Нантали се слави като най-красивият Финландски курорт. Близо до него е разположена и лятната резиденция на правителството.
Изглед към пристанището на Нантали





1 коментар:

  1. Ако искате да разберете повече за муминтролите.
    http://www.muumimaailma.fi/en/info/moomin_world_map

    ОтговорИзтриване