сряда, 29 декември 2010 г.

Из приключенията ми във Венеция

Музея "Storico Navale"
          Няма да Ви разказвам за Венеция. Този град не може да бъде описан. Той само се усеща, звуците, аромата му и неповторимата архитектура остават завинаги с теб, щом веднъж си ги усетил.
 
           Ще Ви разкажа за две от забележителностите на града, за които се знае малко и не са сред основните  атракции за повечето туристи. Това са Морският музей и Арсенала.
      
      

            Морските музеи винаги са сред любимите ми места за посещение, тъй като там можеш да видиш историята не само на корабостроенето през вековете, но и историята на самата държава, от по -  различен ъгъл.

Входа към Арсенала
   
           Музея "Storico Navale" е един от музеите на Венеция. Отворен е само сутрин, без понеделник. Разположен е в района Кастело, близо до "Arsenale" (най-старата корабостроителница на Венеция). Музея е посветен на военните кораби и морската история на Венеция, с експонати, разположени на пет етажа в сградата. Има прекрасни запазени езекземпляри на гондоли.


Входа към Арсенала





           Тъй като музея е голям, Ви е необходимо време за да го разгледате (около 1.5 - 2 часа). Ако Ви интересуват само гондолите, можете да посетите само 2 и 3 етажи.

             
             Добре е да знаете английски език, тъй като етикетите са само на английски и италиански.
 

Входа към Арсенала
             


          В музея може да видите много военни оръдия, а също и страхотни морски карти.  Цената на билета е изключително достъпна.

           

             Другата историческа забележителност, която държах да посетя докато бях във Венеция е Арсенала. Той е една от опорните точки на града. Синоним е на властта и богатството на този град, Опасан е с 2 мили дълги стени.

Порта Магна




                    "Arsenale di Venezia" е исторически комплекс от държавни корабостроителници и фабрики за производство на оръжие. През средните векове е отговорен за голяма част от военноморските сили на Венеция. Може да бъде описан като първия комплекс за масово произнодство, където са използвани стандартизирани и взаимозаменяеми части.

        
Порта Магна
    
Порта Магна
             Изграждането му започва през 1104 г., по време на републиканската епоха на Венеция. Това е най-големия промишлен комплекс в Европа преди индустриалната революция. Обхваща площ от 110 декара или около 15% от Венеция. "Арсенала" произвежда по-голямата част от морските търговски кораби на Венеция, с което се създава голяма част от икономическото богатство на града. Комплекса е държавна собственост и до днес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар