неделя, 11 септември 2011 г.

Що е то “floatel ship”?

Работата ми по проект в областта на офшорната промишленост ме „сблъска” с  много интересно понятие - “floatel”.

Flotel, floatel - [комбинация от float + hotel]- понятието най-често се използва в нефтената индустрия. Това е част от корпус или кораб, използвани за настаняване на работници в офшорни петролни полета.

"Floatel" на български език означава офшорен кораб за настаняване на работещи. Въпросът, който автоматично изниква: това пътнически кораб ли е или е кораб със специално предназначение?

Така наречените” Flotel Ship” трябва да бъдат одобрени от класификационна организация.  Видът на кораб, който най-много се доближава до концепцията на Flotel е Offshore Ship. Наскоро IMO и някои класификационни организации направиха проучване и разследване  как тези кораби трябва да бъдат класифицирани. След известно обсъждане, Det Norske Veritas предполага, че тези кораби трябва да бъдат класифицирани като пътнически кораби, а не като  кораби със специално  предназначение.
Заключението е, че потенциалните Flotel Ship трябва да бъдат проектирани като пътнически кораби, освен ако MODU кодекс няма някакви допълнителни изисквания към този тип кораби.

Каква е историята на ” Flotel Ship”?
През 1977г. е построен първият полу-потопяем  „flotel”, наречен „Астория”. Това се е явило като най-доброто решение за краткосрочното настаняване  на обслужващият персонал в близост до платформата. Но този „хотел” има и доста недостатъци: висока цена на придобиване; високи разходи за експлоатация; ограничена подвижност; липса на многоцелева работа; комплексни системи за връзки; зависимост от неблагоприятните атмосферни условия.
През 2005г., m/v Еda Fjord се превръща в кораб по предоставяне на услуги за настаняване на обслужващ персонал за офшорната промишленост в Нигерия. Предвидено е настаняването на 330 души и се счита, че това е първият кораб flotel. Този кораб се позиционира с помощта на система за динамично позициониране на борда, което служи да се поддържа точна и непрекъсната позиция. Отличното представяне на Еda Fjord води до решението и други компании в областта на офшорната промишленост да изградят свои собствени кораби flotel.


PS. Можете да видите линка в коментара. Дадено е нагледно какво представлява „flotel” и какви са неговите характеристики.

2 коментара:

  1. Много добър пример за "Flotel, floatel" е новата "жилищна" платформа на ConocoPhillips - "Haven".
    Можете да посетите сайта на компанията и да прочетете повече за характеристиките на тази платформа.
    http://www.conocophillips.no/read.aspx?db=internet/main.nsf&uid=A5D5D2747BDD7F89C1257906004773A4&muid=0324106756E717F5C1256D0400758515

    ОтговорИзтриване