събота, 4 юни 2011 г.

Що е то „ Круиз; Лайнер; Пасажер - мега и гига яхти”?

       
             В раздела круизи влизат и т.н. супер яхти. Те също са предназначени за круизни плавания, имат собствен екипаж, лукс надхвърлящ този на повечето круизни кораби. Могат да бъдат задвижвани както с мотор, така и платна(класически ветроходни яхти).
               Изключително развитие тези яхти получават в период а между 2000 и 2008г. Изграждат се множество яхти  с размери между 24 и 70м. Повечето от тези яхти са частна собственост, но има и такива, които са притежание на компании, занимаващи се основно с чартирането им. Най-известните дестинации за посещение са Средиземноморието и Карибският басейн.
              След началото на кризата се наблюдава спад в поръчките на този вид скъпи яхти, но в началото на 2011г. се забелязва известно раздвижване на този пазарен сегмент. Изключителна популярност придобиват в Нова Зеландия, Азия и Източна Европа.
             Яхтите от 24 до 50м не винаги имат изискване за собствен екипаж.  Тези над 45-50м. задължително трябва да имат екипаж и обикновено са предназначени за 12-14 пасажера. Имат няколко палуби, които предлагат всички удобства на луксозен хотел.  Всички кабини за гости имат собствена баня. Яхтите имат машинно отделение, а в носа й са разположени помещенията на екипажа.  Повечето яхти от този клас предлагат и услуги като windsurfing и diving. Притежават и собствена сателитна комуникация.
              След 2000г се наблюдава бум на строителството на яхти над 65м. Обикновено имат 4 палуби над  главна палуба, а повечето от тях имат и собствена хеликоптерна площадка. Предлагат глезотии като джакузи, сауна, салон за красота и масажи, медицински център, собствена дискотека и кинозала, библиотека.
               Считано от 2009г. яхти над 100м (328фута) се определят като гига-яхти. Наблюдават се сравнително рядко, но все по- често желаещите с пари ще предпочетат  да прекарат отпуската си на море на този вид яхти пред големите круизи, поради което ще наблюдаваме изключителен растеж на този вид строителство. Тези яхти имат закрити хеликоптерни хангари, закрит плувен басейн, както и миниатюрна подводница. Границата между "Mega Yacht" и "Giga Yacht" вече се определя не толкова от размера на яхтата, колкото от лукса,  който могат да предложат.
               Най-известните корабостроителници за моторни яхти са :Blohm + Voss ,Германия;  Lürssen, Германия;  Fincantieri, Италия

       Най-голямата частна  яхта Eclipse”, собственост на Р. Абрамович е с дължина 169метра и в момента е най-скъпата частна яхта, струва около £ 724 000 000.





        Най-известните корабостроителници за ветроходни яхти са :Lürssen, Германия; Royal Huisman, Холандия; Perini Navi, Италия









        И тъй като аз имам слабост именно към този вид яхти и кораби ще Ви представя един проект The Maltese Falcon”, който много ми допадна от архитектурна гледна точка. Представена е през октомври 2007г. и е построена от  Perini Navi, Италия. Луксозната яхта е клипер и е с дължина 88м.






Няма коментари:

Публикуване на коментар